Dierfysiotherapie
De dierenfysiotherapeut is in beginsel een humane fysiotherapeut. De opleiding tot dierenfysiotherapeut is dan ook een vervolgstudie op de studie humane fysiotherapie. Met andere woorden, dierfysiotherapie is een specialisatie en gericht op het bewegingsapparaat van dieren. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, massage en adviezen. Tevens kan een behandeling ondersteund worden met apparatuur.
De titel dierenfysiotherapeut is wettelijk beschermd: alleen die fysiotherapeuten die zich tevens in dierfysiotherapie gespecialiseerd hebben mogen deze titel voeren.
De aangesloten leden bij de NVFD zijn door opleiding en verplichte bijscholingen zeer deskundig en verlenen zowel curatieve zorg (gericht op genezing), preventieve zorg (gericht op het voorkomen van problemen), als palliatieve zorg (gericht op verlichting of verzachting van pijn bij met name het oudere dier).
De dierenfysiotherapeut werkt nauw samen met de dierenarts en uitsluitend op basis van een verwijzing. Met name bij blessuregevoelige sporten worden ook uit preventieve voorzorg dieren behandeld. Mocht de dierenfysiotherapeut de noodzaak van curatieve zorg vermoeden, dan wordt er geadviseerd contact op te nemen met de dierenarts.
Zie voor een uitgebreide beschrijving over de werkwijze en de mogelijkheden van een dierenfysiotherapeut ook de overige informatie op de website. Hier kunt u ook een korte film bekijken waarin u meerdere dierenfysiotherapeuten aan het werk ziet.
De NVFD kent leden die: - Uitsluitend paarden behandelen - Uitsluitend honden (en andere huisdieren) behandelen - Beide categorieën behandelen.
De zoekfunctie op de website maakt het mogelijk gericht te zoeken.